Letní jogurtový koláč s ovocem

Zdravé pečení je jeden velký výživový problém. Aby byl desert zdravější, spoustu lidí nahrazuje mouku mletými oříšky, které ale způsobí, že výsledek je mnohonásobně tučnější a tedy kaloričtější. Někdo se zase snaží nahrazovat cukr různými alternativními sladidly. Většina z nich je ale zase jen cukr, akorát v mnohem dražším kabátku.
My bychom vám chtěli dát pár univerzálních rad.

  • Za prvé, mlsejte sporadicky, ale pořádně – tedy zvolte kvalitní ingredience.
  • Za druhé, místo nahrazování mouky oříšky, zkuste spíš sáhnout po její celozrnné variantě nebo po ovesných vločkách.
  • A za třetí, spíš než na kupování předražených sirupů se zaměřte na snižování sladké chuti obecně. To zmůžete i s obyčejným bílým cukrem a když si ho dáte jednou za čas, tak se nic nestane.

Recept na formu o průměru 26cm:

  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 100 g hladké celozrnné mouky
  • 80 g hladké bílé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 100 g másla o pokojové teplotě
  • 130 g tekutého medu nebo javorového či jiného sirupu
  • kůra z jednoho citrónu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g jogurtu
  • 3 vejce
  • 300 g jakéhokoliv bobulovitého ovoce (rybíz, maliny, borůvky, ostružiny – kyselé jsou lepší)

Suché ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme tak, aby vznikla taková hrubší mouka. Oddělíme žloutky od bílků. Máslo utřeme se zvoleným sladidlem, přidáme žloutky, jogurt, kůru, vanilkový extrakt a promícháme. Přidáme „mouku“ a zpracujeme v těsto. Bílky ušleháme na polotuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Posypeme ovocem a pečeme na 180°C asi hodinu do zlatova.