Svěží makový koláč s citronovou polevou

Ingredience

Na koláč o průměru 20 cm:

  • 200 g mletého máku
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 70 g xylitolu (březového cukru)
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 50 g bílého jogurtu
  • 2 vetší jablka

Na polevu:

  • 100 g cukru moučka
  • 25 g citronové šťávy

Postup

Nejprve si vyložíme formu na dort o průměru 20 cm pečícím papírem a předehřejeme si troubu na 180°C. Všechny suché ingredience – mák, obě mouky, kypřicí prášek, cukr a špetku soli si důkladně promícháme metlou. Do druhé mísy vhodné na mixování si dáme jablka zbavená jadřinců a nakrájená na kostičky (nemusíte loupat), mléko, jogurt a vejce. Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Ze začátku to kvůli jablíčkům půjde trochu ztuha, ale nebojte, nakonec se vše spojí. Mokrou část potom smícháme s tou suchou, dáme do formy a pečeme na 180°C asi 50 minut (v průběhu pečení kontrolujeme vpíchnutím špejle – pokud je čistá, je hotovo). Po upečení necháme 10 minut chladnou ve formě a potom mimo formu. Koláč můžete nechat jen tak, nebo polít citronovou polevou – na tu smíchejte cukr moučku a citronovou šťávu a utřete dohladka. Zkusit můžete i čokoládovou polevu.

Tak jak vám koláč chutnal? Dejte nám vědět do komentářů.